етерични масла,

Ароматерапия за успокояване на нервите


Ароматерапията се е доказала като едно наистина ефикасно средство при хора, които са изложени на системен стрес и голямо напрежение в ежедневния живот, у дома и на работа.

Многобройни експерименти през годините показват, че дори и след няколко сравнително кратки процедури хората усещат чувствително намаляване на нивата на напрежението и усещането за тревожност.

Етерични масла за успокояване на нервите

Преди да започнете с ароматерапията, добре е да знаете, че различните аромати имат различни свойства, ето защо преди да се решите на стъпката трябва внимателно да се запознаете с различните етерични масла и да изберете точно онова, което да отговаря на вашите нужди.

Хората често избират етерични масла, защото им ухаят много приятно, а в последствие осъзнават, че не са избрали най-добрия продукт за собствените си потребности. Истината е, че не винаги ароматът, който най-много ви допада, е най-подходящ за начина, по който се чувствате.

Така например, някои етерични масла действат стимулиращо и са подходящи за хора, които се оплакват от понижено настроение, подтиснатост и депресивни симптоми. Ако се чувствате отпуснати и отчаяни, някои от стимулиращите аромати могат да ви окажат доста положителен ефект.

Други етерични масла действат действат тъкмо обратното - отпускат, карат човек да се освободи от напрежението, разтварят стреса неусетно и предизвикват усещане за спокойствие и емоционален баланс. Те са подходящи за стресирани и изнервени хора, които, както се казва, се чувстват като навита пружина и не могат да се успокоят.

Един от най-известните аромати, с които можете да освободите напрежението с домашна ароматерапия е лавандулата. Освен че успокоява, тя има много добър ефект и ако имате проблеми със съня. Етеричното масло може да се капне в количество от около 2 - 3 капки на възглавницата вечер преди лягане или да се постави малко количество в лампа за ароматерапия.

След няколко процедури няма начин да не забележите, че се чувствате осезаемо по-спокойни, а разликата в качеството на съня е чувствителна и няма как да се подмине. Лавандулата обаче не е единственото средство, което да успокоява нервната система.

Подобен ефект оказва и етеричното масло от растението иланг-иланг, което отпуска нервната система. За него се твърди, че след няколко процедури може чувствително да отслаби усещането за напрежение и чувството за фрустрация.

Сред най-добрите етерични масла за ароматерапия е това от роза. То също оказва силно успокояващо влияние. Подобно въздействие имат още лайка, бергамот, тамян, риган, палисандрово дърво, канела и други.

Всички тези етерични масла имат сходно въздействие, макар че някои по-скоро отпускат, а други освежават. Така или иначе те имат много добър ефект при стрес, тревожност, безпокойство и депресивни състояния свързани с превъзбуда и изнервеност.

Освен това, ароматерапията ще ви направи по-уверени, ще повлияе положително на вашето самочувствие и ще помогне по-лесно да се справяте с трудностите, които при съвременния начин на живот са повече, отколкото на някой би му се искало.

Всички тези ползи от ароматерапията обяснява защо тя се използва доста интензивно в редица студия за масажи, в различни уелнес центрове и други подобни, където целта е човек да си тръгне в едно по-добро психическо и емоционално състояние.

И все пак не забравяйте, че ако имате истинска депресия е най-добре да разговаряте с професионалист. Тогава ще можете да решите проблема много по-ефективно. Имайте предвид, че ароматерапията не може да бъде основно средство за справяне с депресия и може да се използва единствено като допълнителен помощен инструмент за подобряване на състоянието на човека.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: