етерични масла,

Етеричното масло от лимон - приложение и особености


Етеричното масло от лимон е едно от най-добрите етерични масла за домашна употреба, тъй като има повече приложения, отколкото повечето други масла някога биха могли да предложат. Няколко капки лимоново етерично масло добавени към зехтин може да създадат изключително качествен препарат за полиране на мебели.

Особености на етеричното масло от лимон

Подобно приложение може да се намери и в други области, например при създаването на домашен сапун за пране, при домашен препарат за чинии, за подови почистващи препарати и други.

Можете да си създадете домашна смес от сода за хляб и еерично масло от лимон за да почистите добре и старателно дъските за рязане на хранителни продукти и други подобни, особено ако върху тях е рязано месо и искате да ги почистите добре.

Терапевтично приложение на етеричното масло от лимон


Лимоновото етерично масло има и редица терапевтични приложения, от които можете да се възползвате, стига да спазвате правилата за безопасно използване на продукта. Непременно преди да използвате етеричното масло попитайте в аптеката какви са правилата за ползване на продукта!

Ако страдате от лош дъх, лимоновото етерично масло може да бъде доста полезно. За целта добавете няколко капки от продукта към чаша вода и правете гаргара с получената смес. След жабуркане плюйте в мивката. Това ще облекчи неприятната миризма в устата.

Добре може да се отрази етеричното масло от лимон и при други проблеми. Един от тях е оплакването от пърхот. Добавете няколко капки към шампоана, с който миете косата си, но не прекалявайте. Това може чувствително да облекчи вашето състояниее.

Лимоново етерично масло може да се поставя в лампа за ароматерапия или в дифузор, който да разпръсква приятна миризма у дома с цел да се облекчи нервно напрежение и тревожност.

Можете да използвате етеричното масло от лимон за домашен дезинфектант за ръце. За целта смесете с гел от алое вера няколко капки от етеричното масло и поставете в малко флаконче. Почиствайте ръцете когато няма къде да се измиете. Получената смес действа като дезинфектант и антимикробно.

Рискове и опасности свързани с етеричното масло от лимон


Едно много важно нещо, което трябва да имате предвид и за което всички експерти съветват да се внимава е това, че лимоненото етерично масло може да направи кожата на човека изключително чувствителна към слънчева светлина.

Това се нарича фоточувствителност и при определени условия може да бъде опасно. За да избегнете проблеми свързани с тази фоточувствителност специалистите съветтват да не използвате етерично масло от лимон преди плаж или преди излизане на силно слънце като цяло.

Според дерматолози, най-добре е да се пазите поне 12 часа преди излагане на слънце, защото иначе съществува завишен риск от изгаряния. Кожата третирана с етерично масло от лимон става твърде чувствителна, дпри и ако сте се защитили с крем против изгаряне.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

1 коментар: