етерични масла,

Кои етерични масла отпускат нервната система?


Етеричните масла вече са един от добре затвърдените методи за лечение на тревожност, стрес и безпокойство. Специалистите припомнят, че все пак етеричните масла и ароматерапията не могат да заместят консултацията със специалист или назначеното от специалист лечение, но все пак имат свойството да подобрят състоянието на пациентите и по тази причина да намалят необходимостта от прием на медикаменти.

Много специалисти все още не използват в достатъчна степен прилагането на ароматерапия с етерични масла, но тези които го препоръчват на пациентите си, обикновено виждат резултатите много бързо. Един пример е етеричното масло от лавандула, което дава толкова добри резултати при безсъние, че това може в някои случаи напълно да изключи необходимостта от прием на медикаменти от пациентите след няколко процедури по ароматерапия.

Важно е все пак да се обърне внимание на едно - различните типове стрес и различните симптоми на стрес могат да се повлияят от различни видове етерични масла. Докато един пациент е подтиснат и апатичен, то друг е превъзбуден и нервен и макар и двамата да са подложени на стрес, те преживяват стреса по различен начин. И така, нека видим кои са най-добрите етерични масла при хора подложени на стрес и нервно напрежение.

Лавандула

 
Кои етерични масла отпускат нервната система?


Етеричното масло от лавандула е едно от най-търсените и обичани, като основната причина е неговият прекрасен аромат. Със сигурност ако трябва да подредим етеричните масла с най-приятен аромат, почти всеки би поставил лавандулата на едно от първите три места, като единствените ухания, които могат да я конкурират са такива като сандаловото дърво.

Лавандулата има изключително много качества. Тя води до по-добър сън, така че ако не можете да заспите в резултат от превъзбуденост, то бихте могли да поставите някоя и друга капка на възглавницата си. Лавандулата е невероятна и за ароматрапия като облекчава нервното напрежение и успокоява сърдечния ритъм.

Нейният аромат намалява отделянето на хормона на стреса кортизол, който ни кара да се чувстваме зле и под напрежение. В допълнение, процедурите по ароматерапия водят до подобрения и на дихателната система при някои видове кашлица. Лавандулата се търси и за масажиране, като оказва цялостно благоприятно влияние върху организма.

Бергамот

 

Етеричното масло от бергамот не е толкова популярно, колкото са много други масла в търговската мрежа, но според специалисти то заема едно от челните места като продукт, който може да помогне с разсейсването на стреса и нервното напрежение. Бергамота притежава свеж цитрусов аромат и това го прави доста търсен за ароматерапия.

Смесете с базисно масло няколко капки от бергамот и използвайте за масаж или ароматерапия. Този продукт се счита за особено укрепващ нервната система и правят хората особено устойчиви на стрес, така че профилактично могат да се правят ароматерапевтични процедури веднъж на всеки няколко дни, дори и ако за това няма видима причина.

Сладък портокал

 

Етеричното масло от сладък портокал дава чудесни резултати при пациенти, които страдат от депресивни настроения и подтиснатост. Психиатри са доказали, че след като човек се подложи на ароматерапия с етерично масло от сладък портокал, след това необходимостта от медикаментоно лечение намалява и често пациентите преминават на по-слаби медикаменти или на друг режим на прием. В този случай ароматерапията има ободряващ ефект върху човека и може да се прилага и при хора, които в резултат от силно емоционално и психическо изтощение страдат от синдрома “бърн аут”.

Ангелика

 

За разлика от ободряващия сладък портокал, етеричното масло от ангелика е подходящо за ароматерапия при пациенти, които са по-скоро изключително нервни и стресирани поради това, че са подложени на силно емоционално или психическо напрежение.

Ароматерапията с ангелика има силно отпускащ ефект и няма странични ефекти, така че човек спокойно може да я използва без да се тревожи. Етеричното масло от ангелика се счита за едно от най-силните отпускащи етерични масла, но силата на неговия аромат все пак не е толкова многостранна, колкото тази на лавандулата.

Градински чай

 

Етеричното масло от градински чай е едно от маслата, които имат най-благоприятен ефект при хора, които страдат от претоварена нервна система, стрес и безпокойство. То се препоръчва на хора, които водят напрягащ начин на живот, независимо дали заради проблеми у дома или защото имат стресираща професия.

Специалисти съветват да смесим няколко капки от етеричното масло с базисно масло (например от сладък бадем) и да използваме за ароматерапия или за масажиране. Макар че за целта са необходими още доста изследвания, специалисти считат, че този тип масло дава по-добри резултати при жените, отколкото при мъжете, което за сега няма обяснение.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: