етерични масла,

Кои масла са базови и какво е тяхното приложение?

Чували сте може би не веднъж или два пъти за етеричните масла и за това по колко различни начини могат да благоприятстват нашето душевно и физическо състояние. Това обаче, което вероятно ви е направило впечатление е, че не всички от маслата са подходящи за директно нанасяне върху кожата на човека.

Повечето видове всъщност не бива да се нанасят върху кожата без преди това да са смесени с някое от така наречените базови масла. Освен това има и стриктни правила какво трябва да бъде съотношението между етеричното и базовото масло.

Какво е приложението на базовите етерични масла


Базовите масла са значително по-малобройни в сравнение с есенциалните (етеричните) и отличителна тяхна черта е, че позволяват директно приложение върху кожата. Интересно е, че много от базовите масла най-вероятно ще са ви доста добре познати, но без да знаете, че именно те са такива.

Сред най-популярните базови масла са маслото от сладък бадем, слънчогледовото масло и маслиновото масло, което е по-известно като зехтин. Това обаче са само малка част от базовите масла и с изброените далеч не се изчерпва целия списък от възможности.

Най-общо казано, базовите масла са онези масла, които се произвеждат от семена, ядки и зеленчуци и които ние много често използваме в кулинарията и готвенето в ежедневния живот. С две думи, щом е подходящо за чинията и за консумация, значи е годно и за нанасяне върху кожата.

Тук трябва да отворим една скоба и да поясним още нещо. Много от продуктите, които използваме в ежедневието за готвене и пържене са силно рафинирани и по тази причина те често съдържат твърде високо съдържание на петролни продукти.

По тази причина силно рафинираните базови масла не са добра идея за ароматерапия. Вместо това на потребителите се препоръчва да използват единствено продукти от типа “екстра върджин”, защото при тях не се съдържат подобни примеси.

Това прави чистите базови масла без петролни примеси не само много добри за използване при процедури с ароматерапия, но също така и добър избор за външно кожно приложение с различни козметични и лечебни цели.

Специалисти в сферата на дерматологията припомнят, че всяко едно от базовите масла от тип “екстра върджин” е полезно за кожата по някаква причина и всяко от тях може да благоприятства нейното здраве по един или друг начин.

Сред най-популярните са маслата от различни видове ядки, каквито са маслото от сладък бадем, лешник, орех и фъстък, както и соевото, сусамовото, маслиновото и слънчогледовото масло. Отново повтаряме, че тук става дума само за чисти високо качествени продукти.

Както често се случва, всяко правило си има и своите изключение. Макар че етеричните масла не са подходящи за директно нанасяне върху кожата в чист вид, два вида могат да се нанасят върху кожата с козметични и лечебни цели без да изискват смесване с базово масло.

Тук става дума за лавандуловото етерично масло и особено за маслото от чаено дърво. Докато лавандулата се смята за подходящо решение при различни типове изгаряния, то чаеното дърво, и по-скоро етеричното масло, което се добива от него, може да бъде доста полезни и ефикасно за третиране на акне и други подобни кожни проблеми. Тайната му се крие в неговите ясно изразени антибактериални качества.

Ако никога до сега не сте използвали базово или етерично масло с каквато и да било цел, най-добре е да бъдете изключително предпазливи и да предоставите на тялото си възможност да реагира като първо нанесете от масло върху малка част от кожата. Ако маслото е етерично задължително съчетайте в препоръчителното съотношение с подходящото базово масло.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: