етерични масла,

Ползи от маслото от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е едно от най-полезните за здравето на човека от всички познати до сега етерични масла. Интересна негова особеност е, че то може да се прилага директно върху кожата, което иначе не е характерно за етеричните масла.

Обикновено за кожно приложение са подходящи само базовите масла, но не и етеричните. Сред етеричните маска само две могат да бъдат прилагани директно върху кожата без да ѝ навредят и точно това е едно от тях.


Ползите от чаеното дърво

Всъщност етеричното масло от чаено дърво не само няма да ви навреди по никакъв начин, но дори тъкмо обратното - може да ви помогне. То е изключително ефективно средство при редица кожни проблеми, а какви са ползите от неговото приложение предстои да разберем.

Чаеното дърво, което се използва за производството на етерично масло и за което мнозина смятат погрешно, че идва от Китай, всъщност произлиза от Австралия, където можете да откриете няколко стотин различни негови разновидности.

Днес етеричното масло от чаено дърво е сред най-често използваните в козметиката. То намира приложение при редица продукти за лице, коса и тяло, сред които лосиони, кремове, шампоани и много други подобни.

Сред най-популярните приложения на етеричното масло от чаено дърво е в борбата с акнето. Многобройни проучвания показват, че ефектът е много силен, дори и след краткотрайна употреба на маслото за външно приложение в проблемните зони.

Причината, която прави етеричното масло от чаено дърво толкова полезно при акне е, че то има силен и ясно изразен антибактериален ефект. Това не позволява върху кожата, и по-специално в порите, да се размножат бактерии причинители на акне. Като резултат кожата става чиста и вие наистина забравяте за този проблем.

Друго приложение, от което кожата може да се облагодетелства е това, че етеричното масло от чаено дърво е много добър лек при леки наранявания и порязвания. Приложението на малко количество чисто и висококачествено етерично масло от този тип може да помогне и способства по-бързото оздравяване, а също така и да намали вероятността от това да остане белег.

Освен това, този вид етерично масло може да е много ценно в третирането на леки наранявания и по още една причина. То има, както вече споменахме, силен антибактериален ефект. Именно това е доста ценна негова черта, тъй като позволява възстановяването на раната да протече без да се развие там някаква допълнителна инфекция.

Както споменахме, етеричното масло от чаено дърво намира приложение и в редица продукти за коса. Тук влизат множество различни шампоани и балсами за коса. Сред най-ясно изразените ползи за косата е свойството на въпросното етерично масло да бори пърхот.

Но това не е единственото. Маслото позволява на косата да се възстанови пълноценно, да възвърне своите здравина и блясък, както и да се възстанови баланса на скалпа.

В Австралия етеричното масло от чаено дърво дори намира приложение в някои продукти за първа помощ, които се прилагат при нараняване от войници или от хора, които излизат сред дивата природа. Това приложение е резултат от доказаните противовъзпалителни свойства, които предотвратяват последващи усложнения при травми и наранявания.

Освен антибактериалният ефект, етеричното масло от чаено дърво има и противогъбичен и противовирусен ефект, което също трябва да се има предвид. Това е и една от причините, поради които то е доста търсено и за ароматерапия

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: