етерични масла,

Защо трябва да внимаваме с етеричните масла?


Етеричните масла представляват изключително силен и концентриран продукт. За да се получи малко количество масло е необходимо да се обработят огромно количество растения, което понякога надвишава стотици пъти количеството на добитото масло.

Именно това прави етеричните масла толкова силни и ефикасни, но също така, това е и причината, поради която трябва да бъдем изключително внимателни с тяхното приложение и да следваме определени правила.

Не са подходящи за бременни и кърмещи жени

Различни етерични масла


Едно от първите неща, които всеки трябва да знае е, че етеричните масла не са подходящи за ползване от бременни и кърмещи жени. Не бива да забравяме, че кожата абсорбира тези продукти и по този начин те влияят на цялостното ни физическо, психическо и емоционално състояние.

Освен това, абсорбираният през кожата продукт може да достигне лесно до плода или до бебето чрез кърмата и да засегне неговото здравословно състояние, а това вече е доста опасно.

По тази причина специалисти съветват в никакъв случай да не се използват подобни масла по време на бременност или след това, дори и ако в миналото сте използвали такива продукти с козметични цели и сте били доволни от резултатите.

Внимавайте когато нанасяте върху кожата


Повечето етерични масла не могат да се нанасят директно върху кожата. За да бъдат подходящи за тази цел, трябва да ги смесите с базово масло. Едно от най-популярните за целта е базовото масло от сладък бадем, но също така има и други.

Много малко са етеричните масла, които могат да се прилагат директно. Това са маслото от чаено дърво и маслото от лавандула. Въпреки това, ако до сега не сте прилагали върху кожата си подобен продукт, трябва да го направите изключително внимателно.

Това означава, че трябва първо да тествате миниатюрно количество от продукта върху малък участък от кожата, например на ръката. Ако забележите дори и най-лека реакция, то просто не използвайте това масло.

Специалисти съветват да използваме не повече от 3-5% етерично масло разтворено в базово масло. Едва тогава етеричните масла стават подходящи за нанасяне върху кожата и ще можем да се възползваме само от техните положителни страни, но без да поставяме в риск здравето си.

Етеричните масла не бива да се поглъщат!


Обърнете сериозно внимание на това, че етеричните масла не бива да се поглъщат. Те са предназначени само и единствено за използване под формата на ароматерапия, както и като продукт за нанасяне върху кожата, но след като предварително бъде разтворен в базово масло в подходящото количество.

Поглъщането на етерично масло може да донесе най-различни рискове за здравето и да го застраши сериозно. Ето защо тези продукти трябва да се съхраняват на място недостъпно за деца или домашни любимци.

Бъдете предпазливи при ароматерапия…


Специалистите в областта на етеричните масла твърдят, че те са най-ефикасни когато се използват за ароматерапия. Хората понякога считат, че от подобни процедури ефект няма, но той всъщност е много силен.

За да се направи ароматерапията възможно най-здравословно, достатъчно е да поставим няколко капки в специална лампа за ароматерапия и да оставим върху масата в спалнята. Съвсем скоро маслото ще отдели във въздуха ароматни частици, които ще окажат въздействие върху нашето здраве.

Освен това специалистите припомнят, че не е редно да се надвесваме над лампата за да дишаме изпаренията на етеричните масла, а трябва просто да ги оставим отдалечен ъгъл на стаята и да оставим да свършат своята магия.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: