етерични масла,

Етеричното масло от чаено дърво в ароматерапията


Ароматерапията е изключително стара, дори хилядолетна традиция, в много страни по света, особено в Азия. Учените многократно са доказали колко силен ефект може да има тя както на физическото, така и върху психическото и емоционално здраве на човека.

При попадане на ароматни молекули в носната кухина, човек мигновено реагира по определен начин. Това става тъй като различните аромати стимулират по различен начин нервната система, а от там и работата на мозъка. От една страна някои типове етерични масла носят успокоение и отпускат стреса, а от друга страна има и не малко видове, при които се наблюдава по-скоро превъзбуждащ и стимулиращ ефект.

Чаеното дърво в ароматерапията

По тази причина преди да започнете да се възползвате от предимствата на ароматерапията вие трябва да се запознаете много добре с нейните положителни и отрицателни страни, защото по този начин няма да има неприятни изненади. Различните етерични масла могат да бъдат дори вредни за един човек, докато въздействието им върху друг може да е силно положително.

Тук искаме да обърнем малко повече внимание на етеричното масло от чаено дърво, да видим с какво се отличава, какви са неговите положителни и отрицателни черти, какво е неговото приложение в ароматерапията, както и това за кого може да бъде полезно то.

 

Колко често се използва етеричното масло от чаено дърво в ароматерапията?

 

За разлика от някои други етерични масла, които се отличават с по-екзотичен и характерен аромат, етеричното масло от чаено дърво намира доста по-тясно приложение в ароматерапията.

Въпреки това, то все се използва от не малко хора, основно заради благоприятното си въздействие. Много хора обаче предпочитат да го смесят с нещо-натрапчиво и благоуханно, тъй като ароматът на чаеното дърво е сравнително слаб и понякога дори леко безличен.

 

Носи ли рискове етеричното масло при ароматерапия?

 

Макар че етеричното масло от чаено дърво е доста безопасно, то все пак е в групата на етеричните масла и като такова изисква повишено внимание от ваша страна.

Специалистите считат, че не е добре да се диша директно върху изпаренията от етеричното масло, защото това може да причини различни нежелани странични ефекти. Съвсем различно е положението ако оставите етеричното масло да тлее в специален съд на подходящо място върху масата или шкафа.

 

Ползи от ароматерапията с етерично масло от чаено дърво…

 

Ароматерапията проведена с различни видове масла носи различни ползи. При процедурите с масло от чаено дърво основно се залага на това, че то има ясно изразен и доста силен антибактериален, противовирусен, противогъбичен и противовъзпалителен ефект.

При престой в помещение, в което се провежда ароматерапия с чаено дърво и в която се носи ухание от маслото във въздуха хората могат да се облагодетелстват от всички тези свойства, плюс това, че се наблюдава засилване дори на функциите на имунната система и тя започва да работи по ефективно.

Не поглъщайте!

Запомнете нещо много важно - етеричните масла никога и при никакви обстоятелства не бива да бъдат поглъщани. Това не е тяхното предназначение и не бива да попада от маслото в устата ви. Етеричните масла са предназначени за ароматерапия или дори за масажи и други подобни ако се смесят с базово масло по подходящ начин.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: