етерични масла,

Етеричните масла - трябва да внимаваме когато ги ползваме


Етеричните масла могат да са изключително полезни ако бъдат прилагани правилно. В същото време обаче, те могат да са и не по-малко рискови и да причинят кожни проблеми и други подобни ако бъдат нанесени директно върху кожата.

Трябва да внимаваме при позването на етерични масла

Малцина са чували за това преди да решат да си купят етерично масло и после остават изненадани когато прочетат, че за да се нанесе върху кожата етеричното масло изисква да се смеси в подходящо съотношение с базово масло.

Важно е обаче да се знае едно - дори и най-полезните и безопасни етерични масла изискват към тях да се обърне специално внимание и да не се прилага прекалено количество.

Не забравяйте, че етеричните масла са един вид изключително силен концентрат, който понякога е наистина доста силен. Така например за да получите един литър етерично масло от мента в производствения процес биха ви били нужни около 260 килограма ментови листа.

На практика, етеричните масла никога не бива да се поглъщат по никакъв начин. Безопасните начини за тяхното използване е под формата на ароматерапия и под формата на козметичен продукт.

Ако ще използвате етерично масло за ароматерапия, професионалистите съветват никога да не се надвесвате директно над изпаренията и да ги дишате, а просто да използвате лампа за ароматерапия, която да поставите някъде в стаята, в която стоите.

По този начин из жилището ви ще се разнесе благоуханен аромат, който ще окаже силно положително въздействие на вашето емоционално и психическо състояние. Освен това така няма да подложите здравето си на какъвто и да било риск.

Ако ще използвате етеричното масло за директно нанасяне върху кожата, например за масаж, трябва да знаете, че етеричните масла изискват да се смесят в съответното за всеки вид съотношение с базисно масло по избор.

Базисните масла са онези видове, които могат да се прилагат директно върху кожата, каквито са маслото от сладък бадем или маслиновото масло. Разбира се, има си и строго определено съотношение, което трябва да се спазва с цел безопасност за кожата.

Обикновено за да стане етеричното масло безопасно за ползване върху кожата то трябва да се разтвори във въпросното базисно масло като съдържанието на етеричното не бива да е повече от 3 до 5%.

Етеричните масла изискват повишено внимание дори и когато се използват правилно. Така например, ако използвате етерично масло от лимон, дори и ако го използвате по най-безопасния и препоръчителен начин, то притежава определени свойства, които повишават вашата фоточувствителност.

Това означава, че след като кожата е била третирана с продукт, който съдържа етерично масло от лимон (или друг цитрус), най-добре би било да не се излагаме на силна слънчева светлина, тъй като кожата би могла да изгори по-лесно от обичайното.

Има разбира се и някои изключения. Сред най-специфичните са етеричните масла от лавандула и това от чаено дърво, които са различни от всички други масла. Те са безопасни дори и за директно прилагане върху кожата, като лавандулата има лечебни свойства при изгаряне и нараняване, а чаеното дърво има изключително козметични свойства при акне и други подобни проблеми.

Специалистите предупреждават и още нещо - бременните и кърмещите не бива да ползват никакви етерични масла без да са попитали преди това своя личен лекар и не са получили неговото изрично разрешение, защото това би могло да е опасно както за тях, така и за децата им.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: