етерични масла,

Ароматерапия за по-добър сън


При съвременния натоварен начин на живот, прекомерни нива на стрес, неправилно хранене, консумация на кофеин, алкохол и тютюневи изделия и недостатъчна двигателна активност не е изненадващо, че повечето хора страдат от проблеми със съня и търсят спасение в ароматерапията.

Ароматерапия за добър съм
Тези проблеми намират различни начини да се и по този начин чувствително влошават качеството ни на живот. При един се проявяват с по-трудно заспиване, при друг се наблюдават чести събуждания посред нощ, а при трети се наблюдава твърде ранно събуждане преди човек да се е възстановил пълноценно, което често е симптом на тревожност, безпокойство и депресивни състояния.

Макар че мнозина са силно скептични в ефекта на ароматерапията, при нея всъщност всичко е наука и начинът, по който тя въздейства на човешкото физическо и психическо здраве не е някаква свръхестествена магия, а просто наука, която дори не е трудна за разбиране.

Как въздейства ароматерапията?

Когато в стаята се постави лампа за ароматерапия, тя започва нежно и деликатно да отделя малки количества ароматни частици в продължение на дълго време. Те попадат в носната кухина и мигновено отключват редица реакции в организма, което се свързва пряко с нервната система.

Веднъж оказано въздействие върху нервите, те могат да въздействат на цялостното физическо и психическо здраве на човека. Както знаете, нервите обхващат цялото тяло и могат да изиграят ролята на един своеобразен коридор, по който да протекат определени импулси предизвикани от контакта на ароматните частици с рецепторите в носа.

В края на краищата, ароматерапията може да повлияе на всички процеси в човешкото тяло, но най-лесно е да се повлияе именно на различни емоционални състояния и да се редуцира стреса, което да повлияе върху съня.

Как да си осигурим по-добър сън?

Много етерични масла могат да благоприятстват съня в една или в друга степен. Ако трябва обаче да се посочи един вид етерично масло, което да изберем за ароматерапия с цел подобряване на съня, то това няма как да бъде друго освен лавандулата.

Самото растение лавандула се препоръчва под формата на чай за хора, които страдат от проблеми със съня. Етеричното масло от своя страна намира куп приложения, като едно от тях е да се поставят една - две капки върху калъфката на възглавницата, след което да се остави да изсъхне.

Най-ефективно е обаче приложението на етеричното масло под формата на ароматерапия. Поставете няколко капки лавандулово етерично масло в лампа за ароматерапия, поставете на някое подходящо място в спалнята за да се разнесе аромата в цялата стая.

Хубаво е ако преди това сте проветрили хубаво спалнята и сте оставили вътре да влезе достатъчно свеж въздух. След това притъмнете помещението и си излегнете на леглото докато се наслаждавате на приятните усещания, които носи лавандуловата ароматерапия.

Резултатът е гарантиран и вие ще можете да си отпочинете много приятно. Цялото ви тяло ще се отпусне, нервната система ще релаксира и след като заспите ще се събудите в отлична форма на другия ден, усещайки прилив на енергия от дълбокия възстановителен сън.

Според специалисти, най-добре е да се насладите на ароматерапията вечерта докато сте будни и докато се опитвате да се отпуснете с книга в ръка, а след това да прекратите ароматерапията и да се отдадете на сън.

Разбира се, ако имате сериозни проблеми със съня едва ли ще можете да се справите с тях просто така, но все пак благоприятното въздействие на лавандулата може много да ви помогне.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: