етерични масла,

Етерично масло от лимон

Етеричното масло от лимон е едно от есенциалните масла с най-голямо приложение. То намира място в най-различни области на живота, както у дома, така и в създаването на висококачествена козметика. Неговите свеж аромат и благоприятно въздействие върху кожата се оказват решаващите качества, които са му осигурили място сред най-търсените етерични масла.

От къде идва етеричното масло от лимон?

 

Етеричното масло от лимон се създава по сравнително прост метод. На кратко, маслото се извлича след студено пресоване на кори от лимон. По тази причина можете да сте спокойни, че при покупката на качествено етерично масло от цитрусовия плод неговия аромат ще бъде съвсем истински и напълно натурален.

Етеричното масло от лимон в козметиката

 

Етеричното масло от лимон намира много широко приложение в козметиката и редица продукти го включват като важна съставка в своите кремове и лосиони за лице. Причината за това е, че този тип етерично масло има свойството да избелва кожата, което до голяма степен обяснява интереса на козметичните компании. Освен за лице, лимоновото масло много често се използва като съставка в различни за коса (кремове, шампоани и много други).
Етерично масло от лимон

Есенциалното лимоново масло е безценен помощник в случаите, в които хората се опитват да се справят с мазна кожа на лицето или мазна коса. То има свойството да регулира активността на мастните жлези на лицето и на скалпа, като по този начин може да бъде особено полезно за много хора, които страдат от прекомерно омазняване.

Етеричното масло от лимон не само намалява секрецията на мастните жлези, но и придава изключителен блясък на косата. Ето защо голяма част от продуктите за мазна коса припомнят, че използвайки техните продукти, косите ви ще придобият и блясък, който да се забелязва от далеч.

Ползите за здравето

 

Справянето с прекомерното омазняване на косата и лицето може да се окаже и решение в борбата с редица други проблеми. Така например много от хората с мазна кожа на лицето се оплакват и от раздразнителна и свръх чувствителна кожа. Когато този проблем се реши, зачервяването и омазняването често изчезват от само себе си. Подобно е положението и с пърхота. В голяма част от случаите появата му се продиктува от това, че кожата на скалпа се омазнява прекалено.

Недостатъци на етеричното масло от лимон

 

Макар и да представлява напълно натурален продукт и да оказва изключително благоприятен ефект върху кожата, етеричното масло от лимон си има и някои свои недостатъци. Основният от тях е, че приложен върху кожата този продукт силно увеличава чувствителността на клетките към слънчевата светлина.

Това прави кожата по-склонна към изгаряне и към поражения от страна на слънчевата светлина. Тази свръх чувствителност е причината, поради която се препоръчва хората да бъдат много внимателни след ползване върху кожата на етерично масло от лимон и да избягват излагане на силни слънчеви лъчи. Това важи с най-голяма сила през летните месеци от годината и особено ако сте на почивка край брега на морето. Повишената чувствителност лесно може да доведе до алергична реакция.

Не забравяйте базисното масло!

Ако ще използвате каквото и да е етерично масло върху кожата, не бива да забравяте да използвате така нареченото базисно масло. Това е задължително за да бъде етеричното масло безопасно и полезно за вашата кожа. Базисното масло най-често е от сладък бадем, но това не означава, че не можете да използвате и друг вид.

Етеричното масло от лимон в почистването

 

Освен в козметиката, етеричното масло от лимон може да се използва и в почистването. Могат да се добавят по няколко капки от него във водата, с която почиствате праха у дома, което ще има и дезинфекциращ ефект. Освен по-добра хигиена, етеричното масло от лимон ще бъде и причина за много по-голяма свежест, която ще се усеща в цялото ви жилище.

Етерично масло от лимон за ароматизиране

 

Етеричното масло от лимон може да се използва за ароматизиране у дома. Ако имате на разположение автоматичен ароматизатор, който на определени интервали от време да пръска във въздуха малко количество от съдържащата се в него течност, бихте могли да добавите вътре няколко капки етерично масло от лимон. То има много освежаващ цитрусов аромат, който ще се усеща дълго време и жилището ви ще ухае прекрасно.

В прането

 

Етеричното масло от лимон може да се добави в малко количество и когато перете белите си дрехи в пералнята. То има изключително силен и концентриран аромат, така че няколко капки са напълно достатъчни за да мирише вашето пране на цитрусовия плод.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: