етерични масла,

Етерични масла за облекчаване на тревожност


Съвременният натоварен и забързан начин на живот увеличава постоянно случаите на различни тревожни и депресивни състояния. Причината в малка част от случаите се корени в други, по-сериозни психически заболявания, но в масовия случай обикновено става дума за прекалено натоварване, липса на почивка, недостатъчно забавление, липса на социални контакти и ако щете дори на обич.

В края на краищата хората са живи същества и не са създадени само за да работят и да прекарват целия си живот между 4 стени в офиса и у дома. Един такъв начин на живот неимоверно рано или късно дава своето отражение върху емоционалното състояние на хората. И все пак има и начини да облекчим безпокойството и стреса за да се почувстваме отново по-добре, а тези начини са най-различни.

Силата на етеричните масла

Етерични масла за облекчаване на тревожност


Британски учени споделят, че голяма заслуга за това да се справим с тревожността биха могли да имат етеричните масла, стига да им се доверим и да се възползваме от техните предимства. Учените напоследък откриват все по-ясни доказателства, че етеричните масла дават добри резултати по време на лечението на състояния свързани с тревожност и различни депресивни настроения.

Психиатри са забелязали, че етеричните масла помагат на техните пациенти по най-различен начин, като във възможните терапии влизат посещение на масаж, където се използват благоуханни етерични масла, а също така и процедури с ароматерапия. Разбира се, това не изчерпва всички начини, по които може да се облагодетелства пациент с тревожност и депресивни настроения, но тези са основните методи.

Имайте търпение

 

Ако страдате от тревожност, безпокойство и нервно напрежение, вие бихте могли да подобрите състоянието си с помощта на етерични масла. Посъветвайте се с вашия психотерапевт или психиатър и вижте какво би ви препоръчал той.

Във всеки случай трябва да сте търпеливи. Стресът се наслагва постепенно и изтощава нервите, но също така постепенно си и заминава. Не можете да очаквате, че нервно напрежение трупано с месеци и години ще излети изведнъж.

За да почувствате резултат специалисти съветват да се възползвате от масажни процедури с етерични масла или от ароматерапия поне в продължение на 6 месеца и тогава наистина ще можете да почувствате осезаемо облекчение.

Но как влияят точно етеричните масла?

 

Когато се наслаждавате на масаж с етерично масло, то ви влияе по няколко различни начина. Един е тях е когато съставките на етеричното масло попият в тялото. Макар че мнозина не знаят това, етеричните масла, или по скоро някои от техните съставки, попиват в тялото и могат да бъдат засечени в кръвта при кръвен тест едва няколко минути след като масажът е започнал.

Друг начин, по който етеричните масла влияят върху тревожните и депресивни състояния, това е чрез аромата. Когато ароматни молекули бъдат вдишани, това бързо изпраща сигнали до мозъка, който променя биохимичния баланс в организма, изпускайки серотонин и други вещества, които влияят върху нашите настроения по положителен начин.

Учените са категорични, че вдишването на тези ароматни молекули задейства цяла верига от процеси, които в края на краищата оказват директно влияние върху честотата на пулса, нивото на стрес, кръвното налягане, апетита, желанието за сън и почивка, способността на тялото да се възстанови и много други.

Други методи за ползване на етерични масла

 

Друг начин, по който можете да се възползвате от силата на етеричните масла е ако ги използвате като ароматизатор у дома. Единият начин е като поставите 2 или 3 капки масло от лавандула върху възглавницата си вечер, което ще ви помогне да спите по-добре и да се събудите отпочинали до неузнаваемост.

Освен това, можете да напоите едно памуче с малко етерично масло от сандалово дърво и да го сдържите в гардероба си, където това ухание ще се предаде и на дрехите ви, което от своя страна ще ви въздейства докато ги носите и усещате техния аромат.

Да не подценяваме и възможността за използване на добрия стар дифузьор, който изпуска приятен аромат у дома на всеки 15 или 30 минути. Това ще позволи да направите дома си благоуханен рай и то само с помощта на 2 или 3 капки етерично масло с аромат, който вие обичате.

Можете да облекчите тревожността и стреса дори и ако използвате етеричните масла като козметични средства. За целта в даден вид базово масло, например от сладък бадем, поставете 1 - 2 капки етерично масло с предпочитан аромат, след което масажирайте ръцете, а защо не и лицето си. Това не само ще ви помогне да се отпуснете, но освен това ще ви помогне и за това да решите проблеми свързани със суха, мазна кожа или акне.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: