етерични масла,

Етерични масла за повече енергия


Етеричните масла намират изключително широко приложение в какви ли не области от живота на съвременния човек. Използват се доста широко в козметичната индустрия, в почистването, дори в борбата с излишните килограми, което за мнозина звучи абсурдно.

Едно от най-популярните приложения на етеричните масла обаче е за ароматерапия. Причина за това са изключителните аромати, които притежават повечето познати днес видове етерично масло. Една от ползите на маслата при ароматерапия е способността им да ни помогнат да се избавим от умората и да се почувстваме енергизирани.

Разбира се, не всеки вид етерично масло действа еднакво, така че тук ще обърнем внимание именно на тези видове, които можете да ползвате за ароматерапия при липса на енергия и изтощение.

За ароматна баня…

Етерични масла за повече енергия

Прекрасен начин да се избавите от стреса и да се почувствате отпуснати и релаксирани е като си подарите една приятна вана, която едновременно да отмие стреса и напрежението, но и да ви изпълни с енергия, живот и настроение.

Подходяща за целта комбинация е да поставите няколко капки благоуханно етерично масло от лавандула в малко базисно масло. Подходящо за базово е маслото от жожоба. Прибавете сместа във ваната и бързо ще усетите колко приятен аромат се разнася из банята.

Базовото масло в случая служи за да направи етеричното масло безопасно за ползване, но може само по себе си да окаже много благоприятен ефект върху кожата ви. Ето защо никога не бива да прибавяте във ваната етерични масла, които преди това не са били смесени и разтворени с базови масла.

Идеално съотношение е да прибавите 20 капки лавандула в 60 милилитра базово масло от жожоба. Разбира се, количеството е твърде голямо за еднократно ползване, така че бихте могли да съхранявате течността в хладилника и да използвате по малко когато си взимате вана.

За дифузьор…

 

Ако имате у дома ароматизиращ дифузьор, който периодично да изпуска деликатен аромат във въздуха можете да направите изключително успешно съчетание от етерични масла. Смесете 7 до 10 капки сандалово дърво с 2 капки ванилия. Прибавете и една капка жасмин. Това съчетание е без конкуренция ако желаете да създадете приятна атмосфера за една романтична вечеря или ако просто искате да създадете приятна обстановка вечер пред телевизора и желаете да се отпуснете но без да заспите.

Друго изключително решение за дифузьора е да поставите в него по две капки сладък портокал, бергамот и кипарис. Този аромат е изключително приятен, освежаващ и ободряващ, като при това оказва много благоприятен ефект при хора, които страдат от депресия или тревожност. Въпросното съчетание помага да погледнете на живота през по-розови очила.

Масажно масло

 

Друг начин, по който можете да се възползвате от енергизиращата сила на етеричните масла е като ги използвате за масаж. За целта ви е необходимо първо известно количество базисно масло, като за едно от най-добрите се счита маслото от сладък бадем.

Към базовото масло, което е препоръчително да бъде в количество от около 30 милилитра може да добавите максимум 8 капки етерично масло от сандалово дърво. За да бъде енергизиращия ефект още по-добър, можете да поставите в маслото и 1 или 2 капки жасмин.

Въпросната смес можете да използвате за масажиране, като обаче трябва да обърнете внимание на това, че всеки път трябва да се използва не повече от 1 малка лъжичка с масажно масло, не повече! Смета ще ви стигне за доста време. Можете да я поставите в малко контейнерче и да я съхранявате в хладилника.

Друга възможност за създаването на отпускащо, но едновременно с това енергизиращо масло за масаж е да използвате същото количество масло от сладък бадем (30 милилитра), но да го смесите с е капки лимон, 3 капки лавандула и 6 капки градински чай.

Градинският чай ще ви отпусне, лимонът ще ви изпълни с енергия, а етеричното масло от лавандула ще ви “охлади” по един изключително приятен и освежаващ начин. Лавандулата ще помогне да се отпуснете не само физически, но и психически, което ще позволи на лимона да ви ободри много по-лесно.

По време на сън…

 

Най-доброто средство за да се почувстваме енергични, бодри и жизнени е да си подарим спокоен, дълбок и възстановяващ нощен сън. А едва ли има друго средство за спокоен сън, което да върши по-добра работа от лавандулата. Специалисти съветват да капваме една капчица масло от лавандула някъде във възглавницата за да усещаме уханието и докато спим. Така на сутринта ще се събудим двойно по-отпочинали от обикновено.

Реклама

Ароматерапия bomb

Подобни публикации

0 коментара: